כמעט בכל המקרים אין ביטוי לסרטן הכליה והאיתור של הגידול קורה במקרה. החולה עובר בדיקות תקופתיות, או עובר בדיקת אולטרסאונד בטן או CT מסיבה אחרת לגמרי ומתארים באופן בלתי צפוי ממצא בכליה.
בדיקות מתקדמות כגון CT או MRI יכולות להבדיל באופן מאוד מדויק בין ציסטות לגידולים. ציסטות הן חללים מלאי נוזל בכליות ואלה נפוצות מאוד מגיל 60 ואילך. כמעט כל הציסטות חסרות כל משמעות ולא מצריכות טיפול או מעקב. גידולים נראים אחרת בבדיקות הדימות ומבטאות זרימת דם בתוכן מה שבציסטות לא קיים. טיבו המדויק של גידול כלייתי לרוב אינו ניתן לקביעה על סמך צילום. גידולים ממאירים או שפירים נראים דומים מאוד. לפי הסטטיסטיקה, כ-80% מכלל גידולי הכליה הינם סרטניים והיתר שפירים. מצב מיוחד הוא גידול המכיל רקמת שומן ואלה כמעט תמיד שפירים – ובדיקות ה-CT או ה-MRI יכולות לאתר את נוכחות השומן בקלות ובמדויק.
לא כל גידול בכליה מחייב טיפול. גידולים קטנים (עד 4 ס"מ), בעיקר כאשר קיימים באנשים מבוגרים וחולים – עשויים להתקדם בקצב איטי מאוד לאורך שנים רבות מבלי לשלוח גרורות. לכן גישה של מעקב צמוד ללא טיפול אפשרית במצבים מסוימים אך רק אורולוג מנוסה יכול לקבוע אם גישה זו נכונה למקרה ספציפי או לא.
בגידולים גדולים יותר, או כאלה הגדלים לאורך זמן יש צורך לטפל. כל עוד הגידול ממוקם בכליה בלבד ולא שלח גרורות הטיפול הניתוחי משיג את התוצאות הטובות ביותר. ניתן לגשת לאדם עם גידול גדול בכליה (בקוטר של 10 ס"מ), לנתח ולרפא ריפוי מלא של הסרטן ללא צורך בטיפול נוסף.
אם בעבר ניתוח השגרה הצריך הסרה של הכליה כולה, כיום אנו עושים כל מאמץ להשאיר לחולה שתי כליות פועלות ולהסיר את הגידול בלבד. ניתוחי הכריתה החלקית – של הסרת הגידול בלבד מורכבים יותר לביצוע לעומת כריתת כליה שלימה. קיים כאן מאזן בין הצורך למנוע אובדן דם משמעותי בניתוח, לשיור של תפקוד כלייתי באמצעות קיצור משך הזמן שבו הכליה לא מקבלת אספקת דם ובכל זאת להוציא תא הגידול בשלימותו עם מעטה עדין של רקמת כליה סביבו.
התפתחות נוספת הקיימת כיום היא ביצוע הניתוחים בגישות זעיר פולשניות. כיום, ניתן להסיר את רוב הגידולים הקטנים והבינוניים בניתוחים רובוטיים ולפרוסקופיים ללא חתך גדול. הניתוחים הפתוחים נותרו בשימוש לגידולים גדולים מאוד.
שיטה טיפולית נוספת העומדת לרשותנו במרכז הרפואי קפלן, היא השמדה טרמית של גידול. ניתן לקטול גידולים באמצעות השראת הקפאה עמוקה בתוכם וזהו הליך ניתוחי קל יותר ופשוט יותר לביצוע שנותן מענה במצבים מסוימים בעיקר בחולים מבוגרים ושבריריים יותר.